وبلاگ جامع بهداشت عمومی

وبلاگ جامع بهداشت عمومی

Public Health General Weblog
وبلاگ جامع بهداشت عمومی

وبلاگ جامع بهداشت عمومی

Public Health General Weblog

آنفلوآنزای خوکی

آنفلوآنزای خوکی

آنفلوانزاى خوکی (  Swine flu) یک بیمارى تنفسى خوک‌ها است که توسط ویروس آنفلوانزاى نوع H۱N۱  ایجاد می شود .این نوع آنفلوآنزا معمولا در  خوک‌ها بروز می کند . ویروس‌هاى آنفولانزاى خوکی حد بالایی از آلودگی و بیمارى را سبب می شوند البته آمار مرگ و میر ناشی از آن در میان خوک ها معمولا کم است و کشندگی زیادی ندارد .

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از مرکز کنترل بیماری های آمریکا ( CDC ) ، ویروس‌هاى مهاجم آنفلوانزا  خوکی می تواند در  سراسر سال موجب آلودگی این حیوانات گردد اما بیشترین شیوع درفصل زمستان و بهار اتفاق می افتند و می تواند در طول سال ادامه داشته باشد .  ویروس آنفولانزاى خوک کلاسیک  یک ویروس H۱N۱  ( آنفلوانزا نوع اى) برای اولین بار در سال   ۱۹۳۰ میلادی از یک خوک جدا گردید .

آنفلوانزای جدید H1N1)A) با منشاء خوکی یا Swine Influenza Flu

 بیماری آنفلوانزا چیست ؟

یک بیماری حاد تنفسی به شدت واگیردار دستگاه تنفس ( با درگیری دستگاه تنفس فوقانی و تحتانی) است که به وسیله چندین نوع ویروس آنفلوانزا  ایجاد می‌شود. این ویروس ها از طریق ذرات آلوده معلق در هوا ( تماس مستقیم ) و تماس با سطوح آلوده به ترشحات تنفسی (تماس غیرمستقیم) منتقل  می‌شود.  بیماری در تمام طول سال  می تواند رخ ‌دهد اما در مناطق معتدل بیشتر در پاییز و زمستان دیده می شود و در مناطق گرم بیشتر در فصل بارندگی دیده می شود.

ویروس آنفلوانزا دارای سه تیپ  A ، B و C می باشد که تیپ A  دارای زیرگونه های مختلفی می باشد که بر اساس دو آنتی ژن سطحی N و H نام گذاری میشوند {مانند ( H1N1) ، ( H2N2)} . تیپ A  علاوه بر انسان می تواند برخی حیوانات مانند خوک ، اسب  و پرندگان را نیز مبتلاء نماید . آنفلوانزای تیپ   A  می تواند به صورت انفرادی ، یا گروهی ( طغیان ، اپیدمی یا جهانگیری ) انسانها را مبتلا نماید اما تیپ B  بیشتر بصورت انفرادی و گاهی به صورت گروهی ( اپیدمی های کوچک ) ظاهر می گردد و تیپ c فقط بصورت انفرادی باعث بیماری انسانها می شود .

تنها تیپ A  آنفلوانزا می تواند تغییر ژنی بدهد و زیرگونه های جدیدی را بوجود آورد که یکی از دلایل ایجاد زیرگونه های جدید شاید بخاطر توانائی ایجاد بیماری در حیوانات باشد .

* آنفلوانزای خوکی چیست ؟

بیماری آنفلوانزا ناشی از ویروس تیپ A  و زیر گونه (H1N1) می باشد .این ویروس موجب بیماری در خوک ها می گردد و      می تواند اپیدمی های وسیعی در بین خوک ها شود . این بیماری ازسالیان قبل شناخته شده و بسیاری از کشورها به صورت معمول خوک‌های خود را در مقابل آن واکسینه می‌کنند.

چرا آنفلوانرای A  جدید را ابتدا آنفلوانزای خوکی نامیدند ؟

در آزمایشات اولیه متوجه شدند که آنفلوانزای جدید از نظر ژنی مشابه آنفلوانزای خوکی است لذا آنرا آنفلوانزای خوکی نامیدند اما در آزماتشات تکمیلی مشخص گردید که از نظر ژنی تفاوت های زیادی با آنفلوانزای خوکی دارد و علاوه بر ژنهای آنفلوانزای خوکی ژنهایی از آنفلوانزای پرندگان و آنفلوانزای انسانی نیز در آنفلوانزای جدید وجود دارد و در حقیقت ویروس جدید نو ترکیبی از سه یا چهار ویروس آنفلوانزا می باشد لذا به توصیه سازمان جهانی بهداشت  آنفلوانزای خوکی به نام آنفلوانزای A  جدید یا آنفلوانزای A(H1N1) نامیده شد .

* انسان چگونه به آنفلوانزای جدید مبتلاء می شود ؟

از آنجا که در حال حاضر آنفلوانزای جدید از انسان به انسان منتقل می شود لذا مشابه آنفلوانزای انسانی دو راه عمده برای انتقال این بیماری وجود دارد :

 -۱از طریق ذرات تنفسی معلق در هوا (راه مستقیم) که در زمان صحبت کردن، عطسه و سرفه فرد بیمار در هوا منتشر      می گردد ومی تواند از راه تنفس باعث ابتلاء افراد سالم شود.

 -۲از طریق سطوح آلوده به ترشحات تنفسی فرد بیمار ، بخصوص دستهای آلوده در تماس با مخاط ها مانند چشم ، بینی و دهان.

انتقال انسان به انسان این بیماری باعث سرعت زیاد انتشار این بیماری در جهان گردید و به همین علت سازمان بهداشت جهانی در ۲۱ خرداد سال ۱۳۸۸ فاز شش پاندمی ( جهانگیری ) این بیماری را اعلام نمود .

* دوره کمون و سرایت پذیری بیماری آنفلوانزای جدید چگونه است ؟

 دوره کمون ( نهفتگی ) بین ۱تا۳ روز می باشد و بیماران از ۲۴ ساعت قبل از بروز علائم تا یک هفته بعد از بروز علائم واگیر دار هستند و می توانند بیماری را به سایر افراد منتقل نمایند .

* چه کسانی بیشتر در معرض خطر عوارض این بیماری می باشند ؟

افراد بالای ۶۵ سال ، کودکان زیر ۵ سال ، زنان باردار و افراد دارای بیماریهای مزمن مانند بیماران دیابتی ، فشارخون بالا ، بیماران قلبی ، بیماران آسمی و بیشتر در معرض خطر عوارض این بیماری هستند و موارد مشکوک در این گروه ها باید به پزشک جهت معاین و شروع درمانهای لازم ارجاع گردد .

 آخرین آمار ابتلاء انسانی این بیماری چقدر است ؟

براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت (WHO) تا تاریخ ۷ شهریور ۱۳۸۸  در جهان ۲۹۷۹۲۲ نفر به بیماری آنفلوانزای جدید مبتلاء و تعداد ۳۰۱۴ نفر به علت این بیماری فوت نموده اند در ایران مجموع موارد کشف شده تا تاریخ انتشار این متن  ۲۸۵ مورد می باشد که منجر به مرگ یک نفر نیز گردیده است و دراستان خراسان تعداد مبتلایان به ۳۴ نفر رسیده است   .درحال حاضر تقریبا” تمام کشورها درگیر این بیماری هستند .

* آیا بیماری آنفلوانزای جدید از طریق خوردن منتقل می‌شود؟

ویروس این بیماری در محیط زیاد دوام نمی آورد و معمولا” پس از چند ساعت از بین می رود ، البته هر چه محیط سردتر و مرطوب تر باشد دوام ویروس در محیط بیشتر خواهد بود . تا کنون انتقال بیماری از طریق خوردن و آشامیدن گزارش نشده است . این ویروس در مقابل حرارت حساس بوده و در اثر بختن از بین می رود و به مواد ضد عفونی کننده مانند الکل ، بتادین و مواد سفید کننده مانند وایتکس حساس می باشد و به راحتی از بین می رود . این ویروس مانند بسیاری از ویروس ها از طریق پختن در دمای ۷۰ درجه سانتیگراد (۱۶۰ درجه فارنهایت) از بین می‌رود.

* آیا برای بیماری آنفلوانزای جدید واکسنی وجود دارد؟

در حال حاضر واکسن اختصاصی برای این بیماری ساخته نشده ولی تلاش ها در این خصوص ادامه دارد و احتمالا” در آینده نزدیک واکسن بیماری وارد بازار خواهد شد . از طرفی مشخص نیست که آیا واکسن آنفلوانزای فصلی انسانی می‌تواند محافظتی در مقابل آنفلوانزای A  جدید ایجاد کند یا خیر ؟ اما برای افراد در معرض عوارض شدید بیماری توصیه میشود از واکسن آنفلوانزای انسان استفاده شود تا حداقل از همزمانی این دو بیماری در انسان جلوگیری شود تا مانع ترکیب ژنی این دو ویروس و ایجاد ویروس با قدرت سرایت بالا در انسانها گردد.

* علائم  بیماری آنفلوانزای جدید چیست ؟

 به طور کلی علائم بالینی در انسان از حالت بدون علامت تا علائم پنومونی شدیدی که منجر به مرگ می‌شود متغیر است. علائم آنفلوانزا خوکی مشابه آنفلوانزای انسانی ( تب ، گلودرد ، سردرد ، سرفه و دردهای عضلانی ) است . علائم بیماری  در کودکان کمی متفاوت تر از بزگسالان است. تنفس تند یا اختلال در تنفس، تمایل رنگ پوست به خاکستری یا آبی، ننوشیدن آب به اندازه کافی، تهوع شدید، عدم تعامل با افراد دیگر و یا خواب طولانی مدت، تغییر رفتار و زودرنجی و تب شدید و سرفه از علائمی است که در کودکان مبتلا به این بیماری مشاهده شده است .

علائم فرم شدید بیماری در بالغین :

 تب بالا بمدت  طولانی (بیش از ۳ روز) خصوصاً‌ اگر همراه حال عمومی بد باشد

 تنگی نفس

 نشانه های تنفسی مشکل

 درد یا احساس فشار در  قفسه سینه یا شکم

 سرگیجه ناگهان

 گیجی

 استفراغ شدید یا مداوم

 در ابتدا علائم آنفلوانزا بهبود مییابد ولی ناگهان تب  و سرفه شدید عود کند

علائم فرم شدید بیماری در کودکان:

 نشانه های تنفسی مشکل(تنفس تند یا نفس دشوار)

 تغییر رنگ کبود یا خاکستری پوست

 عدم نوشیدن مایعات به میزان کافی

 استفراغ شدید یامداوم

 اختلال سطح هشیاری (کودک به دشواری قابل بیدار کردن باشد یا اساساً نتوان وی را بیدار نمود)

 عدم تمایل برای بازی کردن یا عدم تعامل کودک با اطرافیان

 تحریک پذیری شدید

 در ابتدا علائم آنفلوانزا بهبود یابد ولی ناگهان تب  و سرفه شدید عود کند

* نظام مراقبت بیماری آنفلوانزای جدید

اهداف نظام مراقبت بیماری آنفلوانزای جدید برای پیشگیری از ابتلاء انسان به ویروس آنفلوآنزای خوکی A (H1N1) در کشور عبارت است از کسب آمادگی لازم برای مقابله با اپیدمی بیماری و کاهش موارد ابتلاء و مرگ ومیر ناشی از این بیماری در کشور .

* تعریف مورد مشکوک به آنفلوانزای جدید A  :

عبارتست از هر مورد بیمار دارای آنفلوانزا در افرادی که طی یک هفته گذشته از کشور یا منطقه ای که در آن موارد تائید شده قطعی داشته برگشته باشد و یا طی یک هفته گذشته با یک مورد بیمار تائید شده آنفلوانزای A(H1N1)  در تماس تزدیک بوده است .

* نمونه گیری از بیماران :

بر اساس آخرین دستورالعمل مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت  ایران ، در حال حاضر تنها از موارد مشکوک در شرایط زیر نمونه گیری می شود :

 - ۱نمونه گیری از بیماران مشکوک به آنفلوانزای بستری در بیمارستانها

 -۲نمونه گیری از افراد مشکوک به بیماری (مسافر) در فرودگاهها (پایگاه مراقبت بهداشتی مرزی)

 -۳نمونه گیری از ۱۰ مورد مشکوک در هفته از پایگاه دیده ور آنفلوانزا

نحوه نمونه گیری :نمونه با سواپ به ترشحات حلق بیمار آغشته و در محیط کشت قرار میگیردو سپس به آزمایشگاه مرکز بهداشت استان ارسال می گردد .

با مورد مشکوک به آنفلوانزای جدید A   چگونه برخورد کنیم ؟

در صورتیکه حال عمومی بیمار خوب باشد به آموزش داده شود چکونه از سرایت بیماری به دیگران پیشگیری نماید و در صورت تشدید علائم یا پیدا شدن علائم شدید بیماری بلافاصله مراجعه نماید تا به سطح بالاتر ارجاع گردد . در صورتیکه حال عمومی بیمار خوب نباشد و علائم تشدید بیماری ظاهر شود بیمار باید سریعا” به بیمارستان ارجاع و به صورت ایزوله بستری شود .

*طبق دستورالعمل از موارد مشکوک در مراکز بهداشتی  درمانی منتخب با سواپ از حلق باید نمونه گیری شود و جهت ارسال به آزمایشگاه به مرکز بهداشت استان ارسال گردد .

 آیا برای این بیماری داروی اختصاصی در دسترس می‌باشد؟

 دو دسته دارو برای درمان بیماری آنفلوانزا  وجود دارد.ولی بسیاری از موارد آنفلوانزای جدید گزارش شده در انسان‌ها بدون نیاز به مداخلات طبی و مصرف داروهای ضد ویروسی به طور کامل بهبود یافته‌اند و در موارد خاصی نیاز به استفاده از داروهای ضد ویروسی می باشد .  تعداد ویروس‌های آنفلوانزا مقاوم به داروهای ضد ویروسی در حال گسترش است  که ناشی از مصرف بی دلیل داروها می باشد . بیمارانی که از  دارو استفاده می کنند لازم برای شش ماه از حاملکی جلو گیری نمایند .این دارو  تنها در اختیار سیستم بهداشتی کشور می باشد .

فعلا”درمان تنها برای بیمارانی شروع می شود که :

 -۱تست آزمایشگاهی آنها مثبت شده (تائید قطعی) و دارای علائم بیماری هستند.

 -۲موارد مشکوک که حال عمومی آنها نامناسب بوده و بستری شده اند.

 - ۳موارد مشکوک که جزء گروههای شدیدا” در معرض خطر می باشند.

مهم این است که تمام موارد مشکوک را جدی گرفته و آموزش دهیم تا مراقبت نمایند بیماری به دیگران منتقل نشود چون تقریبا” تمام بیماران بدون نیاز به داروی اختصاصی بهبود می یابند و کمتر از ۵% بیماران نیاز به درمان دارند .

* برای پیشگیری از ابتلاء به این بیماری چه کنیم ؟

 از آنجا که بیماری در بسیاری از کشورها دیده شده ولی در داخل جمعیت کشورمان هنوز ویروس به چرخش در نیامده است لذا توصیه می گردد از سفرهای خارجی غیر ضروری ( به ویژه افراد در معرض خطر زیاد ) خوددار ی نمایند و در صورت ضرورت سفر نکات زیر مورد توجه قرار گیرد :

از حضور در مکان های پر تردد و شلوغ حدالامکان خودداری کنند.

در طول سفرخواب و استراحت کافی  داشته باشند.

از تماس نزدیک ( حداقل یک متر ) با افراد بیمار خودداری نمایند.

در صورت تماس با افراد بیمار حتما” با پزشک مشورت کنند .

دستهای خود را بطور مکرر با آب و صابون بشویند .

در صورت  بروز علائم تب ، سردرد ، گلودرد ، سرفه ، دردهای عصلانی( کوفتکی بدن) بلافاصله به پزشک مراجعه کنند.

اگر طی ۷ روز بعد از ورود به کشور نیز علائم فوق بروز کرد ضرورت دارد به مراکز بهداشتی درمانی یا پزشک مراجعه و یادآوری کنید اخیرا” خارج از کشور بوده اید.

*در صورت ابتلاء به علائم این بیماری برای جلوگیری از سرایت به دیگران چه کنیم ؟

حتی الامکان در مدت بیماری در منزل بمانند و استراحت کنند .

در صورت نیاز به ترک منزل و در زمان حصور در اماکن شلوغ از ماسک تنفسی استفاده کنند .برای این منظور استفاده از ماسک های معمولی ( ماسک های جراحی موجود در داروخانه ها ) کفایت می نماید و باید توجه کرد از ماسک باید به صورت محدود استفاده کرد و حداکثر هر یک ساعت و یا در ضورت مرطوب شدن در اثر تنفس می بایست تعویض گردد .

از تماس دستهای آلوده با چشم ، دهان و بینی خوداری کنند.

از تماس دستهای آلوده با سطوح و وسایل مشترک( دستگیره دربها ،. ) خودداری گردد.

سطوح آلوده را می توان با محلول وایتکس (۱۰% ) رقیق یا الکل ۷۰ درجه ضد عفونی کرد.

سعی شود پس از برگشت از سفر نیز  از بوسیدن و در آغوش گرفتن افرادی که  برای گرامی داشتن انها از سفر  مراجعه می نمایند خودداری گردد.

آداب تنفسی  رعایت گردد ( موقع عطسه و سرفه با استفاده از دستمال کاغذی جلو دهان خود را بگیرند )

دستمال های کاغذی آلوده را بصورت صحیح دفع شود(انداختن در ظرف زباله درب دار  یا قرار دادن داخل پلاستیک  و بستن درب پلاستیک سپس قرار دادن در ظرف زباله )

از روبوسی با سایرین خودداری گردد.

از دست دادن با دستهای آلوده به دیگران خوداری گردد.

طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت تنها دو اقدام شستشوی مکرر دستها و رعایت آداب تنفسی ( پوشاندن دهان و بینی موقع عطسه و سرفه ) می تواند بطور چشمگیری از انتشار بیماری جلو گیری نماید .آنفلوانزا خوکی چیست؟

چند نوع ویروس‌ آنفولانزاى خوکی وجود دارد ؟

ویروس‌هاى انفولانزای خوکی میزبان اصلی شان خوک است اما می توانند مرغ ها و حتی انسانها را آلوده کنند . مواردی از انتقال این نوع ویروس به انسان  گزارش شده است و در مواردی هم انتقال از انسان به انسان گزارش شده است . ویروس‌هاى آنفولانزاى خوکی دائماً تغییر شکل می دهند. البته خوک‌ها به وسیله آنفلوانزاى مرغى هم می توانند آلوده شوند گرچه به اندازه نوع خوکی در این حیوانات مهاجم نیست  . ویروس‌هاى آنفلوانزا وقتى از خوک آلوده خوک دیگری را آلوده می کند می تواند تغییر شکل داده و نوع رفتارش نیز تغییر  مى کند  ، ویروس‌ها می توانند دوباره جور شوند ( یعنى ژن‌ها را با هم عوض مى کنند) و  توانایی ویروس ها و همچنین میزبانی خوک برای هر سه نوع آنفلوآنزای خوکی مرغی و انسانی این خطر را ایجاد می کند که ویروس‌هاى جدید که مخلوط انواع خوک ، انسان و نوع ویروس‌هاى آنفلوانزاى مرغى می باشند پدیدار بشوند. با تغییرات در طى سالها انواع متفاوت ویروس‌هاى آنفولانزاى خوک پدیدار شده‌اند. حالا، چهار نوع آنفلوانزا نوع‌هاى فرعى نوع اى ویروس اصلى  هستند که در خوک‌ها  بیماری ایجاد می کنند : H1N1, H1N2, H3N2, and H3N1 . با این وجود، بیشتر ویروس‌هاى آنفلوانزاى  خوکی که  اخیراً از خوک‌ها به دست آمده اند از توع  ویروس‌هاى ۱N1H بوده است.

  آنفولانزاى خوک در انسانها

 آیا انسانها آنفولانزاى نوع خوکی را مى توانند بگیرند؟

معمولاً ویروس‌هاى آنفولانزاى خوک انسانها را آلوده نمى کنند. با این وجود، آلودگى انسانها به شکل پراکنده با آنفولانزاى خوک اتفاق افتاده است. معمولاً، این آلودگی بیشتر در اشخاصی گزارش شده است که در تماس مستقیم با خوک ها قرار داشته اند .(براى مثال پرورش دهندگان خوک و بچه‌هایی که با خوک‌ها بازی می کنند و یا کارمندان محیط نمایشگاه حیوانات و یا کارگران در صنعت وابسته به خوک ). به علاوه، مسئله دیگر استعداد ذاتی اشخاص و یا مستعد بودن در ابتلا به بیماری و پراکنندگی آن نقش دارد . براى مثال، یک بروز آلودگى آنفولانزاى خوک در خوک‌ها در ویسکانسین در ۱۹۸۸  میلادی مشاهده شد که منجر به چندین آلودگى انسانها  شد ، اگرچه این حالت منتج به اپیدمی آنفلوآنزای خوکی نشد .

 سابقه گزارشات آلودگى آنفولانزاى خوک مشترک با انسانها چند مورد است ؟

در گذشته، (CDC) گزارشاتی از احتمال آلودگى انسان به ویروس آنفلوانزا خوک را طی دو سال دریافت کرد اما از دسامبر ۲۰۰۵، تا فوریه ۲۰۰۹، ۱۲ مورد آلودگى انسان به نوع مهاجم  به انسان آنفلوانزا آنفلوآنزای خوکی با گزارش‌ شد.

نشانه‌هاى آنفولانزاى خوک در انسانها چگونه است ؟

نشانه‌هاى قابل‌انتظار آنفولانزاى خوک در اسنانها  مانند نشانه‌هاى آنفلوانزاى فصلى انسان است.  تب  بی حالی ، بى اشتهایى و سرفه کردن . همچنین تعدادی از افراد آلوده با آنفولانزاى خوکی دچار آبریزش از بینی می گردند  . در مواردی نیز گلودرد، تهوع، و استفراغ و اسهال نیز گزارش شده است .

  آیا در هنگام بروز آنفولانزاى خوکی مردم می توانند  از خوراک گوشت خوک استفاده کنند ؟

بله . ویروس‌هاى مهاجم انفولانزای خوک به وسیله غذای خوب پخته شده قابل سرایت نیستند ( همانند ویروس آنفلوآنزای پرندگان )   . شما به آنفلوانزاى مهاجم خوکی با خوردن گوشت خوک یا محصولات گوشت خوک مبتلا نمی شوید . البته لازم است که غذا به شکل صحیح پخت شود ( گوشت خوک را آشپزى کنید و گوشت خوک در هنگام پخت باید به دماى درونى [۱۶۰ F] برسد تا  ویروس آنفولانزاى خوک نابود شود و محصولات گوشت خوک امن گردد .

آنفولانزاى خوک چطور پخش مى شود؟

ویروس‌هاى آنفلوانزا خوکی می تواند به طور مستقیم از خوک‌ها به انسانها سرایت کند . آلودگى انسان با ویروس‌هاى انفلوانزای خوک‌ها در هنگامی که انسانها در کنار خوکها قرار می گیرند اتفاق می افتد  از قبیل کار در انبارهاى خوکها و در  کشتارگاه دام ها و یا مراکز نگهداری و پرورش خوک ها . همچنین انتقال انسان  به انسان آنفولانزاى خوک مى تواند اتفاق بیفتد . این به همان طریق انفلوانزاى فصلى انسانها اتفاق می افتد . و انتقال انسان به انسان اساساً رو در رو  و به وسیله سرفه کردن یا عطسه انسانها ی آلوده با ویروس آنفلوانزا اتفاق می افتد . مردم با دست زدن به چیزهایی که  با ویروس‌هاى انفلوانزا خوکی آلوده است و سپس دست زدن به دهانشان ممکن است آلوده بشوند .

  ما چه اطلاعاتی درباره پخش انسان به  انسان آنفولانزاى خوک داریم ؟

در سپتامبر ۱۹۸۸، یک زن حامله  ۳۲ ساله به دلیل سینه ‌پهلو بسترى شده بود و پس از ۸ روز مرد. یک ویروس انفلوانزاى خوکی H۱N۱  کشف ‌شده بود .  در شرح حال او شروع بیماری از چهار روز پیش ذکر شده بود ، بیمار به یک نمایشگاه فستیوال خوک در شهر خود رفته بود و با خوکها تماس نزدیک داشت .

 در مطالعات پیگیرانه ، ۷۶% از بازیدکنندگان از نمایشگاه خوکها  مورد بررسی پادتن آلودگى آنفولانزاى خوک قرار گرفتند  اما هیچ بیمارى جدى میان این گروه از افراد کشف ن ‌شد . مطالعات اضافى بر  آن سه راهکار را پیشنهاد کرد  کارمندان بیمارستان که تماس با بیمار را داشتند  علایم  خفیف از بیمارى آنفلوانزا را  داشتند و پادتن آلودگى آنفولانزاى خوکی در آنان شناسایی شد .

 آلودگى هاى انسان چطور مى توانند تشخیص داده شود ؟

براى تشخیص دادن انفولانزای خوکی یک آلودگى ، عموماً نمونه تنفسى احتیاج است نمونه ها در ۴ تا ۵ روز اول بیمارى باید جمع گردد (یک شخص وقتى آلوده است ویروس را به احتمال زیاد به اطراف پراکنده می کند ). با این وجود، تعدای از اشخاص آلوده ، مخصوصاً بچه‌ها، ویروس را براى ۱۰ روز و یا بیشتر ممکن است انتقال دهند .برای شناسایى یک فرد به عنوان یک نمونه تایید شده آنفلوانزاى خوکی  باید یک نمونه از ویروس به مرکز کنترل بیماریهای ایالات متحده (CDC) فرستاده شود تا آزمایشگاه این مرکز با آزمایش مورد را تایید نماید .

چه معالجاتى در دسترس است که آلودگى آنفولانزاى خوک را در انسانى معالجه مى کند؟

چهار دارو ضد ویروس متفاوت وجود دارد که براى استفاده در ایالات متحده براى معالجه آنفلوانزا پروانه‌دار هستند:  آمانتادین، amantadine, rimantadine, oseltamivir and zanamivir .  تا زمانیکه ویروس ها به این چهار دارو حساس بوده اند می شد از هر چهار دارو استفاده کرد ، اما  ویروس‌هاى آنفلوانزاى خوکی که جدیدا از  انسانها جدا کردند به آمانتادین و ریمانتادین   (  amantadine and rimantadine  )  مقاوم هستند . حالا، (CDC) استفاده از” oseltamivir    و     zanamivir      را  برای معالجه و یا پیشگیری از آنفلوآنزای خوکی پیشنهاد می کند .

 چه مثال‌هاى دیگر از بروز آنفولانزاى خوکى در دست است؟

احتمالاً بهترین نمونه کشف شده از آنفلوآنزای خوکی یک اپیدمی آنفولانزاى خوکی در  میان سربازها در سنگر دیکس نیوجرسى در  سال ۱۹۷۶ میلادی است . براى تایید این بیماری در آن سال ما ۴ نمونه عکس سینه با استفاده از  اشعه ایکس داریم که ابتلا به  سینه‌ پهلو را در حداقل ۴ سرباز تایید می کند و یک مورد مرگ نیز در آن زمان ثبت شده است . طبق مدارک همه این بیماران سابقاً سالم  بوده اند . ویروس بیماری در یک محیط کارآموزى باعث آلودگی یک سرباز گشته بود و به نظر می رسد با پخش مجدود در بین سربازان انتشار یافته و پس از یک ماه بیماری ناپدید گشته است .

منبع ویروس، زمان دقیق بروز آن در سربازها ی مستقر در سنگر دیکس و علت انتشار محدود آن و همچنین ناپدید شن بیماری همچنان ناشناس مانده است . آنفلوآنزای سنگر دیکس به دلیل وجود یک ویروس جانورى در جمعیت انسانی متراکم در داخل سنگرها انتشار یافته و ممکن است تماس کامل با حیوانات آلوده در مکان شلوغ سنگر در فصل زمستان پیش آمده باشد . عامل ویروس مسبب این بیماری در سنگر دیکس آنفلوانزاى خوکی  (H1N1)  نامیده ‌شده بود (  نیوجرسى  سال ۱۹۷۶  میلادی )  .

 آیا ویروس H1N1 آنفولانزاى خوک مانند ویروس‌هاى H1N1 انسان است؟

خیر. ویروس‌هاى H1N1 آنفولانزاى خوک بسیار متفاوت با ویروس‌هاى ۱N1H انسان است ، بنابراین، واکسن‌های مورد استفاده براى انفلوانزاى فصلى انسان براى جلوگیری از ابتلا به ویروس‌هاى H1N1 آنفولانزاى خوکی نه در بدن خوک و نه در بدن انسان ایمنی ایجاد نمی کند  .

آنفولانزاى خوک در خوک‌ها

  آنفولانزاى خوکی  چگونه میان خوک‌ها پخش مى شود ؟

به نظر می رسد ویروس‌هاى آنفولانزاى بیشتر در نتیجه تماس کامل میان خوک‌ها پخش گردد و احتمالا از تماس بین خوکهای آلوده و خوک‌هاى غیرآلوده انتشار می یابد . رمه‌ها با آلودگى هاى آنفولانزاى خوک و یا در خطر ابتلا که بر ضد آنفولانزاى خوک واکسن زده ‌شده اند نیز  ممکن است بیماری را به صورت پراکنده داشته باشد یا فقط علائم خفیف را نشان دهند یا هیچ نشانه‌ ای از  آلودگى نداشته باشند .

علائم آنفولانزاى خوکی  در خوک‌ها  چیست  ؟

عالئم آنفولانزاى خوکی در خوک‌ها حمله ناگهانى تب، در خود فرورفتن، سرفه‌کننده  آبریزش از بینی می تواند باشد .  همچنین  عطسه‌، ناراحتی تنفسی سرخ شدن یا التهاب و بى حالی . از علائم مشترک  آنفولانزاى خوکی  در میان خوک‌ها است

 چه مقدار از خوکها ی آمریکا آلوده  به آنفولانزاى خوکی هستند    ؟

 H1N1 و ویروس‌هاى H3N2  آنفولانزاى خوکی بیمارى همه‌گیر بومى میان خوکها در ایالات متحده‌ است که موجب  آسیب به صنعت پرورش دام می گردد . بروزها میان خوک‌ها معمولا در ماه‌هایی با  آب و هوای سردتر اتفاق می افتد  و بعضى وقت‌ها با اضافه شدن خوک‌هاى جدید در رمه‌هاى مستعد بیماری بروز می کند . بررسیها نشان داده‌اند که  ویروس H1N1 آنفولانزاى خوکی  ، بیماری مشترک و متداول خوکهای سرتاسر جهان است ،  در آمریکا بررسى ها نشان داده‌اند که ۳۰ از درصد جمعیت خوکهای این کشور  مدرکی از وجود  پادتن در بدن خود دارند  و در نتیجه در طول زندگی به این  بیماری (۱N1H )  آلودگی داشته اند .  به ویژه در بیش از  ۵۱ درصد از خوک‌ها در آمریکاى شمال و ‌مرکزى آنتی بادی آلودگى با ۱N1H خوکی نشان‌ داده ‌شده است . آلودگى انسان با ویروس‌هاى آنفولانزاى خوک H1N1 کمیاب است.

 ویروس‌هاى H1N1 خوکی از سال ۱۹۳۰ میلادی در میان خوکها  مشاهده شد ، ویروس‌هاى H3N2 آنفلوانزا تا ۱۹۹۸ در میان جمعیت خوک ها یافت نشده بود و از این سال در خوکها مشاهده گردید . ویروس‌هاى H3N2  خوکى در ابتدا از انسانیا به جمعیت خوکها وارد شد و  ویروس‌هاى H3N2 آنفولانزاى خوکی اخیر  با ویروس‌هاى H3N2 انسانی  کاملاً ارتباط دارد .آیا واکسنی براى آنفولانزاى خوکی موجود است ؟

واکسن‌های مختلفی در دسترس است که خوک‌ها را در مقابل آنفلوانزاى خوکی ایمن می کند .اما در حال حاضر هیچ واکسنی که به تواند برای انسانها در مقابل آنفلوآنزای خوکی ایمنی ایجاد کند در دسترس نیست . واکسن آنفلوانزاى فصلى ممکن است بر ضد H3N2 خوکی کمک کننده باشد ولی مطمئنا به ایمنی و پیشگیری از آنفلوآنزای خوکی نوع H1N1  کمک نخواهد کرد .

 چگونه از خود و خانواده ام در برابر آنفلوآنزای خوکی محافظت کنم؟

احتیاط های معمول را به کار بندید. آنفلوآنزای خوکی مانند هر نوع سرماخوردگی دیگر از راه تماس سرفه و عطسه منتقل می شود. دست های خود را به طور مرتب بشویید. اگر آب و صابون در دسترس نیست، می توانید از ژل های تمیزکننده دست استفاده کنید.

همان طور که هوشیاری در برابر آلودگی برای پیشگیری از ابتلای شما و خانواده تان به بیماری ضروری است، در صورتی که خود مشکوک به ابتلا به آنفلوآنزا هستید، حتما هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی خود را بگیرید. اگر دستمال به همراه ندارید، هنگام عطسه یا سرفه قسمت داخلی آرنج خود را در برابر دهان و بینی بگیرید تا دستانتان آلوده نشوند.

آنفلوآنزای خوکی چه نشانه هایی دارد؟

آنفلوآنزای خوکی همانند سایر انواع سرماخوردگی عمل می کند. بیماران دچار تب و لرز، سردرد، سرماخوردگی، گلودرد، کوفتگی و درد مفصل می شوند. این بیماری گاهی با تهوع و اسهال همراه است.

آیا انتقال ویروس آنفلوآنزای خوکی به سادگی انجام می شود؟

محققان هنوز اطلاعات کاملی را از نحوه انتقال ویروس آنفلوآنزای خوکی به دست نیاورده اند. سازمان بهداشت جهانی به تازگی برآورد خود مبنی بر سهولت انتقال این ویروس میان انسان ها منتشر کرده است.

اگر با کسی در تماس هستید که سرماخوردگی دارد، با او دست ندهید و روبوسی نکنید. ویروس آنفلوآنزا در اماکن عمومی وجود دارد و تماس با سطوحی مانند دستگیره اتوبوس و صفحه کلید کامپیوتر به راحتی شما را آلوده می کند. اگر دستان خود را به دستگیره در یا اتوبوس زده اید، آن را به دهان و بینی خود نزنید.

آیا آنفلوآنزای خوکی قابل درمان است؟

بله، داروهایی که در سال های گذشته برای درمان انواع قوی آنفلوآنزا تولید شده اند، توانایی خوبی برای کمک به مبتلایان به آنفلوآنزای خوکی دارند. در حقیقت همه گیری جهانی بیماری هایی مانند آنفلوآنزای مرغی و سارس در سال های گذشته آمادگی مراجع درمانی را برای مقابله با همه گیری های جدید افزایش داده است.

آیا واکسن سرماخوردگی که زمستان گذشته دریافت کردم، من را از ابتلا به آنفلوآنزای خوکی مصون می کند؟

احتمالا خیر. هر چند واکسن های سرماخوردگی بدن افراد را در برابر سویه ویروس آنفلوآنزا که شامل ویروس آنفلوآنزای خوکی نیز هست، مقاوم می کند ولی مسوولان مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا می گویند آزمایش های اولیه آنها بیانگر عدم ایجاد مصونیت در دریافت کنندگان واکسن سرماخوردگی است.

آیا آنفلوآنزای خوکی از راه مواد غذایی مانند گوشت خوک منتقل می شود؟

خیر. آنفلوآنزای خوکی از دهان و بینی منتقل می شود و یک بیماری مجاری تنفسی است.

* برای آنکه مبتلا به آنفلوآنزای نوع آ نشوید موارد زیر را رعایت کنید :

- به جای دست دادن بوسیدن و در آغوش گرفتن آشنایان ، دوستان و اطرافیان با فاصله سلام و علیک کنید .

بغل کردن و یا در آغوش گرفتن کمتر باعث انتقال عفونت یا ذرات ریز که حاوی ویروس آنفلوآنزا است از بینی یا دهان می‌شود. اما ممکن است که شما بخواهید از هرگونه تماس و نزدیکی با فردی که سرفه می‌کند آب‌ریزش بینی دارد و یا سایر نشانه‌های آنفلوآنزا را دارد پرهیز کنید.

- دست‌های‌تان را طبق اصول بهداشتی بشویید.

شستن دست‌ها بهترین راه محافظت از ابتلا به این بیماری است. مخصوصا وقتی در مکان‌های شلوغ رفت و آمد می‌کنید. همچنین وقتی در جایی هستید که ممکن است ویروس آنفلوآنزا به اشیایی که توسط افراد زیادی لمس شده است. بعد از گرفتن دستگیره در ماشین، یا وقتی در داخل اتوبوس یا مترو هستید و میله‌های اتوبوس و مترو را هنگام ایستادن گرفته‌اید حتما بعد از پیاده‌ شدن دست‌هایتان را بشویید.

- به شستن دست‌هایتان عادت کنید.

(سعی کنید از سینک دستشویی‌هایی استفاده کنید که دارای آب روان و شیرهای اتوماتیک است)دست‌های‌تان را با آب روان گرم و صابون و ترجیحا مایع صابون بشویید.حداقل به مدت ۱۵ تا ۲۰ ثانیه دست‌هایتان را به هم بمالید و سپس آب‌کشی کنید. شیرهایی که اتوماتیک هستند بسیار مناسب هستند چرا که در صورتی که ویروس آنفلوآنزا به شیرآلات بچسبد تا ساعت‌ها در آن سطح زنده می‌ماند.اگر شیر اتوماتیک نبود از یک دستمال تمیز و یک بار مصرف برای بستن شیر استفاده کنید.

- هنگام خرید و تهیه لیستی از لوازم مورد نیاز از خودکار مشخص خود استفاده کنید.

چرا که ممکن است ویروس از فرد مبتلا به خودکار منتقل شده باشد و در این صورت شما هم بیمار شوید. پس بهتر است همیشه یک خودکار برای کارهای شخصی خود داشته باشید.

- هنگام عطسه دهان‌تان را به طرف بازوهای‌تان بگیرید. و یا در صورت امکان در فضای باز و با پوشاندن دهان با دستمال عطسه کنید .

این کار به شما کمک می‌کند که ویروس به دست‌های‌تان هم منتقل نشود و از عفونت مجدد در شما و دیگران جلوگیری می‌کند. البته این کار ممکن است در ابتدا از نظر شما و هم اطرافیان‌تان کاری عجیب به نظر بیاید. اما کاری بهداشتی است و از گسترش بیماری جلوگیری می‌کند.

- دست ندهید.

برای محافظت خود از انتقال میکروب‌های دیگران از دست دادن بعد از سلام و احوا‌پرسی اجتناب کنید. سر خود را تکان دهید و یا برای ابراز احساسات به دوستان و اطرافیان لبخند بزنید. اگر حتما باید دست بدهیدن بعد از دست دادن دست‌هایتان را بشویید.

- از صفحه کلید و موس دیگران استفاده نکنید.

حدالمقدور سعی کنید از وسایل شخصی در محیط کار استفاده کنید و اگر مجبورید از وسایل مشترک در محل کارتان استفاده کنید قبل از خوردن غذا و یا میان‌وعده و نوشیدنی حتما دست‌هایتان را با آب‌ولرم و صابون بشویید. جرم‌ها و میکروب‌ها می‌توانند حتی ساعت‌ها روی این وسایل بمانند و سبب انتقال بیماری به ما شوند.

سعی کنید وسایل خود را با دیگران به طور شریکی استفاده نکنید. می‌توانید برای جلوگیری از انتقال این آلودگی‌ها هر از گاهی با الکل وسایل کامپیوتر خود را تمیز کنید.

- هرگز به چشم‌ها، بینی‌ و دهانتتان دست نمالید.

لمس کردن صورت و چشم‌ها و بینی به طور مکرر راه ساده‌ای برای انتقال و ویروس‌ها و میکروب‌هاست.از طریق مالش چشم، دهان و بینی میکروب‌ها به راحتی قادرند وارد بدن شوند ممکن است شما اصلا متوجه این کار نباشید اما اگر این عادت را دارید بیشتر مراقب باشید.

- بعد از تعویض پوشک بچه و لباس‌های زیر کودک خود حتما دست‌هایتان را بشویید.

البته این کاری است که همیشه باید انجام دهید اما از زمانی که آنفلوآنزای نوع A شایع شده است کودکانی که بهر مهد می‌روند هم در معرض خطر هستند. از آنجایی که این بیماری ممکن است سبب اسهال، تهوع و استفراغ و ناراحتی گوارشی هم شود افراد مراقب کودکان در مهدها و در مدرسه حتما باید مراقب باشند که بعد از تعویض لباس و پوشک حتما دست‌هایشان را بشویند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد